Editorial  2024

Biserica Creștină după Evanghelie din România | COMUNITATEA ZONALĂ BUCUREŞTI 

Hrănind și întărind sufletele slăbite

”... Pavel a plecat şi a străbătut din loc în loc ţinutul Galatiei şi Frigiei, întărind pe toţi ucenicii.”

                                       Faptele Apostolilor 18:23

  Prin Harul lui Dumnezeu, am străbătut cu bine încă un an și altul plin de posibilități se așterne înaintea noastră. La fiecare sfârşit de an ne bucurăm de realizările pe care le lăsăm în urmă şi alimentăm speranţa că în noul an vom face şi mai mult, dar şi mai bine, din ceea ce ne-am propus. Unul dintre scopurile nelipsite din lista de ”slujiri” a celor cu dar de păstorire este hrănirea şi încurajarea celor slăbiţi sau descurajaţi. Inima păstorului va fi mereu acolo ca să facă bine, să mângâie şi să dea încurajare. Frăţietatea este aşa cum a chemat-o Dumnezeu: uneori cu multe lipsuri, şi datoria noastră este să-i acceptăm şi să-i ajutăm pe fraţii şi surorile noastre. Dar ce îi trebuie unui suflet slăbit? Care sunt nevoile lui? Ce îl poate întări sau ridica? Probabil este important de ştiut ce l-a adus în starea de slăbiciune în care se află, ca apoi să alegem cea mai bună cale de ridicare. Sufletul slăbit de îndepărtare şi lipsa părtăşiei, ar trebui îndemnat şi ajutat să revină în mijlocul comunităţii; cel slăbit de neveghere şi neascultare de voia lui Dumnezeu, ar trebui ridicat cu duhul blândeţii şi sprijinit să se îndrepte şi să caute sfinţirea. Sunt însă şi suflete slăbite de prea multă slujire. Ştim că slujirea se face de multe ori cu jertfă şi cu lacrimi, şi aceşti slujitori au nevoie de apreciere, de confirmarea că slujirea lor este necesară şi de mult folos. Şi mai ştim că doar cine nu slujeşte, nu greşeşte. Orice slujitor care doreşte să placă ”Celui ce l-a chemat”, va accepta cu bucurie corectarea şi se va strădui să se îndrepte.

Dar una din marile noastre greşeli este că ne dorim slujitori perfecţi, fără greşeală, fără ezitări, fără erori gramaticale, fără exprimări întortochiate: nişte lucrători ”după chipul şi asemănarea noastră” teologică, lingvistică, comportamentală. Uitând că Dumnezeu ne-a dat daruri diferite, specifice, dar mai ales potrivite cu ”măsura de credinţă” şi de competenţă, ne aruncăm asupra lor, corectând insistent orice greşeală, orice scăpare, orice deficienţă. 

Până când? Până când stingem duhul, până când fratele nostru slăbeşte şi ajunge să cadă răpus de întristare. ”Păstoriţi turma lui Dumnezeu...nu ca şi cum aţi stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărţeală, ci făcându-vă pilde turmei.” (1 Petru 5:2-3).

Vă provoc la acest început de an, să ne întoarcem la acest îndemn al lui Petru, de a fi pilde de slujire, dar şi pilde de dragoste şi de acceptare.

Un vers dintr-o cântare din cărţile noastre spune: ”...căci şi Isus mă vrea mai bun, dar mă primeşte aşa cum sunt, aşa cum sunt...” Domnul Isus Hristos, modelul nostru, i-a iubit pe ai Săi ”până la capăt” nu pentru că erau perfecţi sau merituoşi, ci pentru că a ales să facă voia Tatălui.

Dumnezeu să ne ajute să se vadă Hristos în noi, în fiecare an tot mai mult!

Virgil DĂNICIUC